Ahad, 22 Ogos 2010

Kuah Kari Roti Jala

Bahan-bahan

Kentang 3 biji *Potong dadu
Pati santan 1 mangkuk
Santan 1 mangkuk
Rempah Kari Daging dan Ikan 1 peket
Rempah Ketumbar 1 sudu *lihat page "ape itu rempah ketumbar"
Bawang putih 3 ulas *Dihiris
Bawang merah 3 ulas *Dihiris
Lada kering mesin 1 senduk
Kunyit Serbuk 1 sudu
Garam secukup rasa
Aji No Moto secukup rasa
Ayam 1 mangkuk *Potong dadu


Cara-caranya

1. Panaskan minyak
2. Masukkan hirisan bawang putih dan bawang merah
3. Tumis hingga naik bau.
4. Gaulkan kunyit,lada kering mesin, kunyit serbuk, garam, Aji no moto dan sedikit pati santan di dalam piring.
5. Setelah itu, masukkannya di dalam kuali.
6. Tumis hingga naik bau.
7. Masukkan ayam dan pati santan.
8. Biarkan seketika hingga ayam empuk.
9. Apabila ayam hampir empuk, masukkan kentang.
10. Tunggu sehingga masak.

Tiada ulasan: