Ahad, 27 Jun 2010

Sup Ayam

Bawang Putih 5 ulas
Bawang merah 5 ulas
Lada Hitam 1 1/2 sudu
Halia Sebesar ibu jari kaki
Bunga lawang 1
Bunga Cengkih 3
Buah Pelaga 2
Ayam
Air
Garam Secukup rasa
Aji No Moto Secukup rasa
Sup bunjut 1

Cara-cara

1. Tumbuk bawng putih,bawang merah, halia dan lada hitam hingga lumat.
2. Tumis bahan yang ditumbuk bersama bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
3. Masukkan garam dan aji no motto.
4. Masukkan ayam sup bunjut, dan secawan air.
5. Biarkan seketika sehingga ayam empuk.
6. Setelah ayam empuk, masukkan air.
7. Masukkan perencah sup Adabi.
8. Biarkan seketika.
9. Setelah beberapa minit tutup api dan sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan: