Rabu, 5 Februari 2014

Daging Masak Kicap Black Pepper

Bahan-Bahan

Kulit Kayu Manis         2 inc
Bunga Lawang             1 kuntum
Bawang Putih               3 ulas    (diketuk)
Halia                            1 inc    (diketuk)
Bawang Besar              1 ulas    (hiris bulat)
Lada Besar                   1 ulas    (hiris)
Kentang                       1 biji    (potong dadu)
Sos Tiram                     1 sudu
Sos Cili                         1 sudu kecil
Serbuk Lada Hitam       1.5 sudu
Air asam                       1 cawan
Kicap Manis dan Masin
Daging
Perasa

Cara-caranya

1.  Rebus daging terlebih dahulu bersama sedikit garam. Air rebusan jangan dibuang.
2.  Kentang digoreng terlebih dahulu.
3.  Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis dan bunga lawang.
4.  Masukkan bawang putih dan halia yg telah diketuk.
5.  Masukkan hirisan bawang besar dan lada besar
6.  Setelah naik bau, masukkan daging yang telah direbus.
7.  Masukkan air asam, sos cili dan sos tiram.
8.  Masukkan air rebusan daging tadi dan biarkan seketika sehingga daging empuk.
9.  Gunakan kicap manis dan kicap masin bagi menstabilkan rasa manis dan masin.
10. Kecilkan api dan tutup kuali bagi mendapatkan kuah yang pekat.
11. Setelah kuah mulai pekat, masukkan kentang dan sedikit perasa.
12. Setelaah sebati, tutup api dan sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan: