Rabu, 5 Februari 2014

Kari Ikan Bawal

Bahan- bahan

Ikan Bawal               2 ekor saiz sederhana
Daun kari                  3 tangkai
Bawang besar           1 biji     (hiris memanjang)
Bawang putih            3 ulas    (ditumbuk)
Bawang merah          5 biji    (ditumbuk)
Halia                         1 inch    (ditumbuk)
Rempah kari ikan      1 peket 15g-30g
Halba campur           1 sudu kecil
Serbuk jintan manis   1 sudu kecil
Serbuk jintan putih     1 sudu kecil
Serbuk cili                 1 sudu kecil
Santan                       1 mangkuk           
Garam           
Minyak

Cara-Caranya

1. Panaskan minyak.
2. Tumis bawang besar dan daun kari sehingga kekuningan.
3. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia yg telah ditumbuk sehingga wangi.
4. Masukkan halba dan garam.
5. Masukkan serbuk kari, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis dan serbuk cili.
6. Setelah naik bau, masukkan air dan biarkan ia mendidih.
7. Setelah mendidih, masukkan ikan dan biarkan sehingga ia empuk.
8. Masukkan santan. Perlahankan api dan kacau perlahan.
9. Setelah sebati dan pecah minyak, tutup api dan sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan: