Rabu, 13 Mei 2020

Ayam Penyet & Sambal Ayam Penyet



Ayam Penyet

Bahan-Bahan

Rebusan Ayam


  • Ayam-1 ekor kecil
  • Bawang merah-4 biji
  • Bawang putih-2 biji
  • Halia-1 inci
  • Kunyit hidup 1 inci
  • Lengkuas-1 inci
  • Serai-2 batang (diketuk)
  • Daun salam -3 helai
  • Garam
  • Kiub pati ayam

Bancuhan tepung


  • Tepung beras-1 cawan
  • Serbuk kunyit-1 sudu kecil
  • Garam
  • Air rebusan ayam
  • Telur-1 biji

Cara-Cara


1. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan kunyit
2. Tumis bahan kisar bersama serai dan daun salam hingga wangi
3. Masukkan ayam dan tuang air hingga tengelam.
4. Masukkan garam dan kiub pati ayam
5. Biar hingga ayam empuk.
6. Angkat dan tos air hingga kering
7. Satukan semua bahan bancuhan tepung.
8. Celupkan ayam ke dalam bancuhan tepung.
9. Goreng ayam hingga kekuningan dan diangkat.
10. Ambil lesung batu dan penyekkan ayam sebelum dihidang.


Sambal Ayam Penyet

Bahan-bahan

Ikan bilis-1 genggam
Bawang merah-5 biji
Cili padi-5 biji
Lada besar-1 biji
Tomato-1/2 bij
Belacan bakar-1 inci
Gula
Garam
Jus limau

Cara-cara

1. Goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan.
2. Goreng bawang merah, cili padi, lada besar, belacan dan tomato sehingga layu.
3. Masukkan semua bahan gorengan beserta minyaknya ke dalam pengisar. 
4. Kisar kasar sekejap sahaja.
5. Tuang semula bahan gorengan ke dalam kuali
6. Masukkan gula, garam dan jus limau. 
7. Masak sampai pecah minyak.





Tiada ulasan: