Bahan-bahan
Ayam ~semangkuk
Serai ~2 batang (dititik)~
Bawang Putih ~4 biji (dihiris)~
Bawang Merah ~4 biji (dihiris)~
Santan ~2 bahagian-pati&kabar~
Halia ~Sebesar ibu jari kaki (dihiris)~
Kunyit serbuk ~Secukup rasa~
Garam Kasar ~Secukup rasa~
Lada api kisar ~Secukup rasa~
Bahan tambahan(belimbing,kentang,etc)
Cara-cara
1. Campurkan bawang putih, bawang merah, ayam, pati santan, serai, halia,kunyit serbuk,garam kasar, dan lada api kisar ke dalam kuali @ periuk.
2. Letak atas api dan tunggu hingga ayam empuk.
3. Setelah ayam empuk masukkan 1 lagi bahagian santan dan bahan tambahan.
4. Kacau sekali sekala dan tunggu sehingga masak.
tips: Gulai dikira masak apabila minyak timbul di permukaan dan warnanya seakan2 berkilat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan